Theorie-examen aanvragen in 3 simpele stappen

Als je besloten hebt dat je een rijbewijs wil halen zodat je binnenkort met de auto de weg op kan, moet je eerst je theorie-examen halen. Zonder theorie-examen kun je namelijk niet op voor je praktijkexamen

Wanneer vraag je het theorie-examen aan?

We raden aan om je theorie-examen aan te vragen als je net begonnen bent met rijlessen nemen. Overleg dit altijd eerst met je instructeur. Sommige mensen zijn bang dat hun theorie-examen daardoor misschien verlopen is als ze eenmaal voor het praktijkexamen op mogen, maar in realiteit zal het je juist helpen om je rijbewijs sneller te halen. 

Nog geen rijschool? Vind hier alle rijscholen met slagingspercentage!

Als je het theorie-examen hebt gehaald weet je wat de regels zijn en hoe je moet handelen in het verkeer. Je kunt je hierdoor beter focussen op het leren van de praktijk en voelt je zekerder tijdens het autorijden.

Theorie-examen aanvragen

Als je met je instructeur besloten hebt dat het juiste moment is gekomen om je theorie-examen te doen dan vraag je die zelf aan bij het CBR. Je kunt dit doen via de website ‘Mijn CBR’. Zorg dat je de gegevens van je DigiD bij de hand hebt want die heb je nodig om in te loggen. Als je eenmaal ingelogd bent kun je het examen aanvragen. 

Op de afgesproken dag ga je naar het CBR met je reserveringsnummer en jouw identiteitsbewijs. 

Hoe gaat het examen in zijn werk?

Als je het theorie-examen gaat doen zul je in een zaal de vragen op een groot scherm moeten beantwoorden op een computer. Je hebt 30 minuten de tijd om het examen te voltooien. Je mag Het examen bestaat uit drie onderdelen, te weten:

  1. Gevaarherkenning – Dit onderwerp gaat over het herkennen van gevaar in het verkeer en hoe je hierop moet reageren. Bij dit onderdeel krijg je 8 seconden per vraag. Van de 25 vragen moet je er minimaal 13 goed beantwoorden. Gevaarherkenning tips, leer hoe je gevaar in het verkeer kunt herkennen!
  2. Kennis – Beantwoord vragen waarmee je laat zien dat je de regels kent. Van de 12 vragen moet je er minimaal 10 goed beantwoorden. 
  3. Inzicht – Bij dit onderdeel moet je laten zien dat je de regels ook kunt toepassen en op je juiste manier weet te handelen. Van de 28 vragen moet je er minimaal 25 goed beantwoorden.

We wensen je alvast veel succes met je theorie-examen. 

Leave a Comment