Wat is het gemiddelde aantal rijlessen?

De meeste mensen willen graag hun rijbewijs halen en beginnen met lessen zodra ze hier oud genoeg voor zijn. Helaas is rijles nemen niet goedkoop en het kan het je al snel honderden tot zelfs duizenden euro’s kosten. Zeker als je bedenkt dat er ook een kans is dat je het theorie-examen of praktijkexamen niet haalt. Lees verder om erachter te komen hoe lang de meeste mensen doen over het halen van hun rijbewijs en waar je rekening mee moet houden qua kosten. 

Hoeveel rijlessen heb je nodig?

Volgens het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) hebben mensen gemiddeld 39 lesuren nodig voordat ze hun rij-examen halen. Maar, hoeveel uur jij uiteindelijk nodig hebt, hangt sterk af van een aantal factoren.

Tip: 15 Tips voor je praktijkexamen

Het hangt onder andere af van hoe makkelijk jij leert, hoe vaak je les kunt nemen en hoe goed jouw rijschool is. Om je een goed beeld te geven van de factoren die meespelen zetten we ze hieronder voor je op een rijtje:

1. Jouw leersnelheid

Je kunt een kei zijn in studeren en nog steeds moeite hebben met leren autorijden. De één is nou eenmaal handiger in autorijden dan anderen. Bovendien leert iedereen op zijn eigen niveau en snelheid.

2. Hoe vaak je les kunt nemen

Het is een goed idee om in ieder geval 1 of 2 keer per week les te nemen zodat je sneller leert. Als je een tijdje geen les neemt gaat je niveau waarschijnlijk weer achteruit. Dat is uiteraard zonde van de lessen die je al hebt gevolgd. Het is beter om direct door te zetten. 

3. De kwaliteit van je rijschool

Vraag bij vrienden en kennissen na met welke rijschool ze zijn afgereden en of ze hierover tevreden waren. Of zoek op internet naar reviews over rijscholen. Als je een goede rijinstructeur hebt leer je vanzelfsprekend sneller en beter autorijden. Een goede rijschool heeft een slagingspercentage van rond de 50%. Zoek rijscholen op slagingspercentage >

4. Wanneer je je theorie-examen doet 

Veel mensen stellen het doen van theorie-examen zo lang mogelijk uit zodat het examen niet is verlopen voordat je praktijkexamen doet. Maar wist je dat hoe eerder je jouw theorie-examen doet, des te zekerder je zal rijden.

5. Of je kiest voor een tussentijdse toets 

Als je tijdens het nemen van rijlessen een tussentijdse toets doet, is je slagingskans tijdens het daadwerkelijke rijexamen groter. 

6. Of je scooter hebt gereden

Als je voordat je begon met het nemen van rijles scooter reed, ben je al bekend met de regels die er op de weg gelden. Bovendien ben je gewend aan deelnemen aan snel verkeer. Hierdoor wen je ook sneller aan autorijden. 

7. Of je faalangst hebt

Helaas hebben sommige mensen last van faalangst waardoor ze veel twijfelen en langer doen over het halen van hun rijbewijs. 

8. Of je man of vrouw bent 

Helaas is het echt zo dat de meeste vrouwen er iets langer over doen om hun rijbewijs te halen dan mannen. Het verschil is gelukkig niet heel groot. Vrouwen hebben gemiddeld 2 tot 4 lessen meer nodig dan mannen

Lespakketten

Je denkt misschien ik begin gewoon met les nemen en kijk wel wanneer ik er klaar voor ben. Op zich is dat een optie, maar houdt er wel rekening mee dat veel rijscholen lespakketten aanbieden. Dit betekent dat je vooraf kunt kiezen voor een bepaald pakket en het aantal lessen. Hoe meer lessen je direct afrekent, des te goedkoper zijn die lessen per keer. Zo kun je bij sommige bedrijven bijvoorbeeld 10 rijlessen afnemen voor 500 Euro of 20 voor 800 euro. Het is dus voordeliger om direct een inschatting te maken van het werkelijke aantal lessen dat je zal volgen en die direct bij je rijschool af te nemen.

Gemiddelde kosten van rijlessen 

De prijs van rijlessen wordt door de rijscholen zelf bepaald, maar ligt gemiddeld tussen de 30 en 50 euro. Als je er van uit gaat dat je in de middenmoot zit ben je rond de 1500 a 1700 euro kwijt voor je rijlessen. Hier komen de kosten voor je theorie-examen, praktijkexamen en tussentijdse toets nog bij. Gemiddeld ben je in totaal 2300 tot 2500 euro kwijt om je rijbewijs te halen.

Op naar jouw rijbewijs 

Hoe je het ook wend of keert, je wil sowieso je rijbewijs halen. Ga er dan ook zeker voor, maar doe vooraf een beetje onderzoek. Zorg dat je voor jezelf de beste deal krijgt en de beste kansen hebt om jouw rijbewijs zo snel mogelijk te halen. 

Leave a Comment