15 Tips voor je praktijkexamen

Het praktijkexamen is waar je al die rijles naartoe hebt gewerkt. Met deze tips voor je rijexamen start je vol vertrouwen en verhoog je je slagingskans! In dit artikel geven we je 15 Tips om je praktijkexamen auto te halen.

1. Het goede tijdstip kiezen

druk autoverkeer tijdens examen
Druk verkeer zal je hinderen tijdens je praktijkexamen

Als je een verkeerd tijdstip voor je praktijkexamen kiest kan dit een dramatisch effect hebben op je slagingskans. Stel je kiest de ochtend of avondspits, dan kan je eigenlijk geen kant op door het drukke verkeer en raak je gestrest.

Stel je gaat op verzoek van je examinator straatje keren. Dan kun je die opdracht eigenlijk niet uitvoeren, omdat het zo druk is met ander verkeer. Hierdoor raak je erg gestrest, vervolgens zal je examinator je hierop afrekenen.

Zorg er daarom voor dat je een rustig tijdstip kiest voor je praktijk examen. Tussen 11 uur ‘s ochtends en 14uur ‘s middags is ideaal voor je rijexamen. Dan is het namelijk rustig op de weg en heb je geen hinder van overig verkeer.

2. Zorg dat je bent uitgerust

Als je hebt uitgeslapen en bent uitgerust zal je reactie tijd sneller zijn. Ook zul je met veel meer gemak achter het stuur zitten en minder snel gestrest raken. Uit recent onderzoek is gebleken dat 4 uur slaaptekort gelijk staat aan 6 glazen bier. Dat wil je natuurlijk niet hebben als je je praktijkexamen auto moet maken.

3. Goede voeding

Als extra tip eet een banaan voor je je praktijk examen gaat maken. Een banaan geeft je namelijk goede suikers en meer focus. Maar de week voor je praktijkexamen is het ook belangrijk om gezond te eten. Gezond eten zorgt er namelijk voor dat je zowel mentaal als fysiek in topconditie bent.

4. Gebruik geen medicatie

Zware medicatie tijdens het rijden zou je sowieso nooit moeten doen. Dit is namelijk tegen de wet. Dit is niet voor niks want zware medicatie verslechterd je reactievermogen.

5. Rijles vooraf

Het is standaard, maar dit is niet voor niks. Een rijles voor je praktijkexamen is belangrijk om meerdere redenen:

  • De auto kun je voor het examen afstellen
  • Je bent warmgereden
  • Dingen waar je moeite mee had kan je nog eens oefenen
  • Meer zekerheid voor het rijexamen

6. Wees zelfverzekerd

Door zelfverzekerd en met de goede mindset je rijexamen in te gaan zul je minder snel in de stress schieten. Ook kom je zekerder over op de examinator die wil namelijk zien dat je controle hebt over de situatie.

7. Mediteer voor je examen

Meditatie voor het rijexamen auto
Meditatie geeft je meer focus en zelfvertrouwen voor het examen

Meditatie kan je helpen om alle zaken in je hoofd weer op een rijtje te zetten en om zekerder van jezelf te worden. Dit kan al heel simpel door even 5 minuten diep in en uit te ademen en te letten op je ademhaling.

We raden aan om wel eerst meditatie te leren, aangezien dit ervoor zorgt dat je maximaal effect behaald. Dat hoeft helemaal niet lang te duren met een paar minuten per dag voor een week kun je al de basis van meditatie leren. Een app die we hiervoor aanraden is de headspace app. Hij is in het engels, maar alles gaat heel langzaam en is daardoor goed te volgen.

8. Luister goed naar je rij instructeur

Als vrienden en familie horen dat je je praktijkexamen moet gaan doen zal je waarschijnlijk vele goedbedoelde adviezen en tips ontvangen. Dit is natuurlijk heel erg lief, maar bedenk je dat de meeste van hen al een tijd terug hun examen hebben gedaan.

Daarom is de belangrijkste persoon waar je naar moet luisteren je rijinstructeur. Hij is opgeleid en blijft continu up to date over de veranderingen en nieuwe stof in het praktijkexamen en zal je daarom het beste kunnen helpen.

9. Laat je niet gek maken

Je hoort en leest waarschijnlijk veel horor verhalen. Bijvoorbeeld over mensen die meer dan 150 lessen en 7 examens nodig hadden om te slagen voor hun rijexamen. Dit soort horor vehralen gebeuren natuurlijk wel. Maar dit is niet het gemiddelde. Gemiddeld heeft iemand 48 rijlessen nodig voordat hij slaagt en 2 praktijk examen.

Laat je daarom niet gek maken. Ook als je je eerste praktijk examen niet hebt gehaald. Dit is helemaal niet gek en je hoeft je er daarom ook geen zorgen over te maken.

10. Raadpleeg het internet voor tips & tricks

Aangezien je dit artikel leest doe je het al goed. Maar vergist je niet in het aantal informatie dat er in deze moderne tijd beschikbaar is over auto rijden en rijlessen. Zo staat ons blog uiteraard vol met tips.

Er bestaan zelfs complete rijles cursus programma’s. Een voorbeeld hiervan is videorijles.nl deze site bied zowel betaalde video uitleg als een gratis ebook.

11. Vraag naar de Examinator

De examinator is uiteindelijk degene die bepaald of jij je rijexamen haalt of niet. Vraag daarom van te voren aan je rijlesintructeur wat voor type jouw examinator is. De kans is namelijk groot dat jouw instructeur kan vertellen of hij heel streng, vrolijk is. En of hij van een praatje houd of liever heeft dat je je volledig focust op de weg.

Áls je intructeur hier geen info over heeft zul je dit zelf moeten aanvoelen en hierop inspelen. Een examinator is ook maar een mens en als je zorgt dat hij zich op zijn gemakt voelt is de kans groot dat jij je ook prettiger voelt en je een dikke voldoende haalt!

12. Weet wat je kunt verwachten

Voor je naar het CBR gaat is het heel fijn om te weten wat je daar kunt verwachten. Hieronder een uitleg video van het CBR zelf. Deze legt uit hoe dat dag van het auto examen eruit zal zien:

Zoals je ziet kom je bij het CBR eerst in de wachtruimte. Vervolgens zal je opgeroepen worden en kun je een kort praatje maken met de examinator. De examinator zal je uitleggen hoe het examen eruit komt te zien, ook zal hij je tips geven.

13. Zet de radio uit

Dit verschilt een beetje per persoon. Als het rustgevend voor je werkt kun je natuurlijk de radio aanzetten. Maar als je afgeleid raakt door de radio zet hem dan gewoon uit.

14. Fouten maken is niet erg

Weet dat fouten maken niet erg is. Je kunt gemakkelijk slagen met een paar kleine foutjes tijdens je praktijk examen. Maar wat vaak gebeurd is dat je na één kleine fout in paniek raakt dit is nergens voor nodig en erg onhandig.

Als je gestrest bent ziet de examinator dat en zal hij merken dat je geen controle hebt over de situatie. Ook zal je hierdoor alleen maar meer fouten maken. Blijf daarom relaxed en weet dat fouten maken niet erg is. Zo voorkom je latere fouten.

15. Neem de controle

Het belangrijkste waarop de examinator jou zal laten slagen of zaken is of jij controle hebt. Zorg dus dat je elke handelijk zelfverzekerd zonder twijveling uitvoert. Vraagt de examinator een moeilijk uitvoerbare taak door bijvoorbeeld druk verkeer.

Schiet dan niet in de paniek en zeg dat je dat op dit moment niet kunt uitvoeren door ander verkeer. En zeg dat je opzoek, gaat naar een andere plek om deze handeling te demonstreren.

Conclusie

Met deze 15 tips en goede rijles vooraf zijn we er zeker van dat je gaat slagen voor je rijexamen. Namens be one rijschool den haag wensen we je dan ook veel succes!

1 thought on “15 Tips voor je praktijkexamen”

  1. Het kan inderdaad een verschil maken wanneer je weet wie je examinator is. Mijn rijinstructeur vertelde mij voorafgaand aan het examen ook dat ik extra moest opletten bij kruispunten. Dit was een punt waar de examinator erg op zou letten. Door het advies op te volgen ben ik in een keer geslaagd!

    Reply

Leave a Comment