Praktijkexamen

Het praktijk examen voor personenauto duurt ongeveer 55 minuten. Hiervan is 15 minuten een korte introductie voor het examen vooraf en een toelichting op het examen achteraf. Je kunt je instructeur vragen om mee te rijden en bij het eindgesprek aanwezig te zijn. Dan leer je het meest van het examen. Soms kan het dat niet omdat een examinator in opleiding voorrang krijgt.

Voorbereiden

We raden je aan om te zorgen dat je goed bent uitgerust voordat je met je rijexamen begint. Lees ons artikel met 15 tips voor je praktijkexamen >

Vooraf

Voordat we je naar het CBR gaat voor het praktijkexamen raden we je aan een rijles te doen. Zo kun je alvast warmlopen en je struikelpunten nog eens doornemen.

In het examenlokaal maak je kennis met je examinator. Deze vertelt hoe het examen verloopt en worden de papieren gecontroleerd en je identiteitsbewijs. En je tekent een eigen verklaring over je gezondheid voor de examinator, daarna volgt buiten een ogentest waarbij je het kenteken van een auto op ongeveer 25 meter moet lezen. Daarna stelt de examinator in of voor de auto een paar technische vragen over de auto.

De rit

Dan begint het examen, de examinator let tijdens deze rit op de volgende punten:

Veiligheid

Je krijgt tijdens het examen alle gelegenheid om te laten zien dat je veilig kan deelnemen in het verkeer. Foutloos hoeft het niet te gaan maar of je een voldoende rit kan neerzetten en dat je situaties kunt oplossen en zelfstandig kunt deelnemen aan het verkeer.
Heb je tijdens je tussentijdse toets vrijstelling voor je bijzondere verrichtingen dan hoef je dat niet meer uit te voeren.

De uitslag

Direct na afloop krijg je je uitslag in het examenlokaal. Als je geslaagd bent bespreekt de examinator het reflectieformulier met je. En vervolgens stuurt hij de uitslag naar het gemeentehuis in je woonplaats. Na een dag kan je tegen overlegging van een pasfoto, legitimatie en het vereiste bedrag je rijbewijs aanvragen.

Wanneer je gezakt ben, licht de examinator toe welke onderdelen onvoldoende waren ,bespreek hij het zelfreflectie formulier met je. Wanneer jou antwoorden verschillen op dezelf reflectie formulier met dat van de examinator , is het verstandig met je instructeur te bespreken