Praktijkexamen

Algemeen

Het praktijkexamen voor personenauto duurt ongeveer 55 minuten. Hiervan zijn 15 minuten voor een korte introductie voor het examen en achteraf een toelichting over het examen. Je kunt je instructeur vragen om mee te rijden en bij het eindgesprek aanwezig te zijn. OP die manier leer je het meest van het examen. Soms kan het niet omdat een examinator in opleiding voorrang krijgt.

Voor het examen

In het examenlokaal maak je kennis met je examinator. Deze vertelt hoe het examen verloopt en worden de papieren- en je identiteitsbewijs gecontroleerd. Daarna teken je een eigen verklaring over je gezondheid voor de examinator. Vervolgens volgt buiten een ogentest waarbij je het kenteken van een auto op ongeveer 25 meter moet lezen. En als laatst stelt de examinator een paar technische vragen over de auto. Dit kan zowel buiten de auto zijn, maar ook binnenin.

De rit zelf

Dan begint het examen, de examinator let tijdens deze rit op de volgende punten:

  • Omgang en beheersing met de auto (milieubewust rijden)
  • Kijkgedrag, voorrang verlenen en rekening houden met andere weggebruikers
  • In- en uitvoegen op de snelweg
  • Gedrag op kruispunten (herkennen van kruispunten)
  • Zelfstandigheid (volgen van borden ongeveer 10 -15 min)
  • Doorstroming
  • Uitvoeren van bijzondere verrichtingen

Veiligheid

Je krijgt tijdens het examen alle gelegenheid om te laten zien dat je veilig kunt deelnemen aan het verkeer. Foutloos hoeft het niet te gaan, maar je moet wel een voldoende kunnen halen voor de rit, wordt er gekeken hoe je situaties oplost en hoe zelfstandig je kunt deelnemen aan het verkeer. Heb je tijdens je tussentijdse toets vrijstelling voor je bijzondere verrichtingen, dan hoef je dat niet meer uit te voeren.

De uitslag

Direct na afloop krijg je je uitslag in het examenlokaal. Als je geslaagd bent bespreekt de examinator het reflectieformulier met je. En vervolgens stuurt hij de uitslag naar het gemeentehuis in je woonplaats. Na een dag kan je tegen overlegging van een pasfoto, legitimatie en het vereiste bedrag je rijbewijs aanvragen.

Wanneer je gezakt bent, licht de examinator toe welke onderdelen onvoldoende waren en bespreekt hij het zelfreflectie formulier met je. Wanneer jouw antwoorden op het zelfreflectie formulier verschillen met die van de examinator, is het verstandig dit met je instructeur te bespreken.

Aanmelden?

Wil je je aanmelden voor een gratis proefles of voor één van de cursussen? Meld je dan aan via het aanmeldformulier en wij nemen contact met je op om een afspraak in te plannen!

Tevredenheid

Be One hecht veel waarde aan klanttevredenheid en doet zijn best deze maximaal te houden. 

Praktijkexamen Gemiddelde waardering: ★★★★★ 4.9 gebaseerd op 23 reviews
5 1

Translate »