Alles over de tussentijdse toets voor je rij-examen

Als je besloten hebt dat je je rijbewijs wil halen begin je met het nemen van rijlessen zodat je zo snel mogelijk je praktijkexamen kunt halen. Het is gebleken dat heel veel kandidaten opzien tegen het praktijkexamen, en zo gespannen zijn dat ze het niet halen. Slechts een kleine groep mensen haalt direct zijn rijbewijs. Een goede manier om je voor te bereiden op het praktijkexamen is de tussentijdse toets

Wat is een tussentijdse toets?

Deze toets is bijna gelijk aan een praktijkexamen, maar is bedoeld als proef. De toets is in principe hetzelfde als een rijexamen en duurt ook net zo lang, maar het grote verschil is dat je niet kunt slagen of zakken. De toets wordt uitgevoerd door een examinator van het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) die je na afloop tips en sturing geeft. 

Tussentijdse toets aanvragen

Tussentijdse toets aanvragen doe je via de rijschool. Die zullen voor jou de toets reserveren bij het CBR. Om de toets af te nemen moet je minimaal 16,5 jaar oud zijn en je theorie-examen al behaald hebben. 

Hoe gaat de tussentijdse toets in zijn werk?

Om de toets uit te voeren ga je op het afgesproken tijdstip naar het CBR. Daar laat je de officiële uitnodiging, je identiteitsbewijs, bewijs van slagen theorie-examen, en het formulier ‘Zelfreflectie praktijkexamen Auto’ zien. Als deze papieren zijn gecontroleerd ga je naar het parkeerterrein. Op het parkeerterrein krijg je een korte ogentest en moet je een aantal vragen over de auto beantwoorden

Rijvaardigheid

Je stapt samen met je examinator en rij-instructeur in de auto voor een rit van ongeveer 35 minuten. De examinator geeft aan waar je naartoe moet rijden en ondertussen kijkt hij hoe veilig en zelfstandig je de route aflegt. Hij kijkt onder andere naar de volgende dingen:

  • Hoe je de auto beheerst
  • Of je voldoende kijkt naar het overige verkeer
  • Of je voorrang verleend op de juiste momenten
  • Of je op de juiste manier andere weggebruikers inhaalt
  • Hoe je invoegt en uitvoegt
  • Hoe je kruispunten en rotondes neemt
  • Hoe je de bijzondere verrichtingen uitvoert 

Waarom een tussentijdse toets?

Sommige mensen zullen denken dat een tussentijdse toets (TTT) een verspilling is van tijd en geld maar deze test kan je juist helpen om je rijbewijs sneller te halen. Hier een paar redenen om de tussentijdse test te doen.

1. Vrijstellingen

Je kunt niet slagen of zakken voor een tussentijdse toets, maar als je jouw bijzondere verrichtingen goed uitvoerd dan kun je hier wel vrijstelling voor krijgen tijdens je daadwerkelijke rijexamen.

2. Ervaring voor het praktijkexamen

Een belangrijke reden om een tussentijdse toets te doen is om ervaring op te doen voor het praktijkexamen. Bijna iedereen is nerveus en gespannen voor zijn rijexamen. Als je al weet wat je te wachten staat ben je beter voorbereid en zul je minder stress hebben over het examen. 

3. Feedback 

Na het doen van je tussentijdse toets krijg je van je examinator advies en verbeterpunten. Je kunt daarna heel specifiek aan deze punten werken zodat je meer kans hebt om je rijbewijs te halen. 

4. Stressvrij

Omdat je niet kunt slagen of zakken is de tussentijdse toets een stressvrije manier om te wennen aan het echte examen. 

Kies jij voor de tussentijdse toets?

Je weet na het lezen van dit artikel wat een tussentijdse toets voordelen zijn. Nu is het aan jou om te bepalen of je de toets ook gaat nemen. Het is uiteraard niet verplicht maar kan je wel helpen om je praktijkexamen wat meer ontspannen in te gaan. Zeker voor mensen met faalangst is dit een plus. 

Leave a Comment