Alles wat je moet weten over een snelcursus om je rijbewijs te halen

Veel jongeren kunnen niet wachten om hun rijbewijs te halen, hoe eerder hoe beter. Als je ouder bent dan 16,5 jaar kun je rijlessen gaan nemen en je praktijkexamen doen. Over het algemeen doe je er 35 a 40 lessen over voordat je examen kunt doen. Als je elke week een les neemt ben je dus 40 weken verder. Gelukkig is er een oplossing voor, de snelcursus. 

Wat is een snelcursus?

Een snelcursus om je auto-rijbewijs te halen is bedoeld om je binnen 1,5 a 2 weken je rijbewijs te halen. Een dergelijke cursus duurt meestal tien dagen waarbij je dagelijks een aantal uur achter het stuur zit. Het praktijkexamen wordt vooraf al gepland voor aan het einde van je cursus. 

Hoe gaat het in zijn werk 

Voordat je kunt beginnen aan een snelcursus moet je eerst je theorie-examen halen. Bovendien moet je minimaal 16,5 jaar oud zijn. Daarna maak je een afspraak met de rijschool voor een intake. Tijdens deze intake bekijkt de instructeur op basis van jouw rijvaardigheid, aanleg en inzicht hoeveel lessen je nodig hebt. Daarna spreken jullie af wanneer je de rijlessen volgt en wordt het examen ingepland. Het is belangrijk om dit tijdig te doen omdat er vaak lange wachtlijsten zijn voor het afnemen van praktijkexamens bij het CBR.

Hoe ziet een lesdag eruit

Samen met je rijschool bespreek je in welke periode je rijlessen zult nemen. Tijdens die periode moet je hele dagen beschikbaar zijn om te lessen. Je gaat namelijk een paar uur per dag autorijden. Tijdens deze periode leer je alles wat je tijdens gewone rijlessen ook leert. Je leert om te gaan met de auto, in te spelen op ander verkeer, en verkeersregels te gebruiken. Na het voltooien van de rijlessen doe je direct examen. 

Lees ook: Hoe haal je zo snel mogelijk je rijbewijs?

Voordelen van een snelcursus

Als je nog niet weet of een snelcursus de beste optie is voor jou, lees hier dan alle voordelen van deze manier om je rijbewijs te halen. 

1. Snel je rijbewijs

Dit is uiteraard de belangrijkste reden om een snelcursus te volgen, de snelheid waarmee je jouw rijbewijs kunt halen. Heel veel jongeren kunnen niet wachten totdat ze eindelijk zelf kunnen autorijden, dit is de manier waarop je dat ook daadwerkelijk zo snel mogelijk kan doen. 

2. Breng theorie in de praktijk

Voordat je aan een snelcursus begint moet je jouw theorie-examen al gehaald hebben. Tijdens je daadwerkelijke rijlessen weet je dus alles over de verkeersregels. Hierdoor heb je direct een streepje voor, de theorie ken je al, nu alleen de praktijk nog. 

3. Intensieve leerweg 

Het werkt voor veel mensen heel goed om een intensieve cursus te volgen. Doordat je dagelijks een paar uur op de weg zit voel je jezelf snel zekerder en worden je vaardigheden snel beter. 

Is een snelcursus iets voor jou?

Of een snelcursus geschikt is voor jou hangt af van een aantal factoren. Allereerst moet je tijd hebben om 1 tot 2 weken continu rijlessen te volgen. Tijdens die periode kun je dus niet voltijds werken of studeren. Maar, als je de tijd hebt dan kan een snelcursus een hele goede optie zijn om snel je rijbewijs te halen. Bovendien is het vaak net zo duur of zelfs goedkoper dan het halen van je rijbewijs op de traditionele manier.  

Leave a Comment