Snel je rijbewijs halen, Hoe haal je zo snel mogelijk je rijbewijs?

De meeste jongeren kunnen niet wachten totdat ze de leeftijd bereiken waarop ze hun rijbewijs mogen halen. Velen van jullie stappen de dag na je verjaardag dan ook voor het eerst in een lesauto. Maar is simpelweg snel aan de slag gaan voldoende om direct je rijbewijs te halen? We zullen er hier dieper op in gaan en tips geven om je hierbij te helpen.

Gemiddelde CBR

Voordat we over kunnen naar de tips om zo snel mogelijk je rijbewijs te halen is het belangrijk om te weten hoe lang anderen er gemiddeld over doen. Volgens het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) hebben de meeste mensen 39 lessen nodig voordat ze hun praktijkexamen succesvol volbrengen. Gemiddeld halen kandidaten binnen 2,5 keer hun praktijkexamen

Zo snel mogelijk het rijbewijs halen

Zoals gezegd zijn de statistieken gemiddelde cijfers en hangt veel af van de kandidaat zelf. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je rijbewijs zo snel mogelijk te halen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om regelmatig les te nemen, en je praktijkexamen tijdig in te plannen. Hieronder nog een aantal belangrijke tips:

Tip 1 – Vind de juiste rijschool 

Het is niet alleen afhankelijk van jou of je snel je rijbewijs haalt, de hulp van jouw rijschool is hierbij ook erg belangrijk. Je wil lessen volgen bij een rijschool die goed staat aangeschreven en samen met jou hun best doen om je zo snel mogelijk je rijbewijs te laten halen. Lees voor het vinden van de juiste rijschool recensies van voormalig leerlingen om een goed beeld te krijgen van de kwaliteit van de rijschool.

Tip 2 – Ga niet alleen af op de prijs

Zeker als je jong bent kun je geneigd zijn om te kiezen voor de goedkoopste optie. Maar houdt er rekening mee dat goedkoop niet per se betekent dat je ook snel je rijbewijs haalt. Rijscholen die weinig rekenen maken vaak gebruik van beginnende instructeurs waardoor je gemiddeld langer doet over het halen van je rijbewijs. 

Tip 3 – Plan je theorie-examen zo snel mogelijk 

Het is aan te raden om zo snel mogelijk je theorie-examen te behalen. Dit is belangrijk omdat je op die manier zekerder wordt tijdens het rijden. Als je goed weet wat de regels op de weg zijn hoef je jezelf alleen nog te focussen op het leren autorijden. 

Het is ook belangrijk omdat je zonder theorie-examen geen praktijkexamen kunt afleggen. Mocht je een keer zakken voor je theorie dan wil je genoeg ruimte hebben om het examen nogmaals af te nemen voordat je op gaat voor de praktijk. 

Tip 4 – Plan je praktijkexamen op tijd in

Er zijn vaak lange wachttijden bij het CBR waardoor er een flinke periode kan zitten tussen de aanvraag en het uiteindelijke examen. Vraag daarom aan je rijinstructeur of hij je examen zo snel mogelijk wil aanvragen zodat er geen gat zit tussen jouw lessen en het daadwerkelijke examen. Als je een pakket van 30 lessen hebt afgenomen en de laatste les daarvan 2 maanden voor je examen hebt, is de kans groot dat je veel van je vaardigheden alweer vergeten bent. 

Tip 5 – Neem regelmatig les 

Het is belangrijk om minimaal één keer in de week, maar liever nog twee keer in de week les te nemen totdat je examen doet. 

Tip 6 – Volg een snelcursus 

Als je echt snel je rijbewijs wil halen en tijd hebt om veel lessen te volgen dan kun je kiezen voor een snelcursus. Tijdens deze cursus ga je een intensief traject in waarbij je een aantal uur per dag op meerdere dagen in de week les krijgt. Het rij-examen wordt vooraf al aangevraagd, de datum staat dus al vast voordat je begint. Voordat je deelneemt aan deze cursus moet je zelf je theorie-examen al hebben behaald. Het is belangrijk om te weten dat veel rijscholen deze cursussen niet altijd aan kunnen bieden in verband met de lange wachttijden bij het CBR.

Snel jouw rijbewijs 

We hopen dat onze tips jou helpen om zo snel mogelijk je rijbewijs te halen zodat je in no time de weg op kan en de wereld kan ontdekken! Meer tips? Lees eens onze tips voor het auto praktijkexamen!

Leave a Comment