Rijbewijs verlengen den haag

Als je in Nederland je rijbewijs hebt gehaald moet je het minimaal elke 10 jaar laten vervangen, en onder sommige omstandigheden zelfs vaker. Het aanvragen van een nieuw rijbewijs kan op verschillende manieren, zowel digitaal als aan de balie. De procedure voor het verlengen van een rijbewijs is relatief eenvoudig. In veel gevallen krijg je zelfs ruim voor het verlopen van het rijbewijs een bericht van de gemeente. Lees verder om erachter te komen hoe je in Den Haag je rijbewijs kunt laten verlengen. 

Voorwaarden voor verlengen in Den Haag

Er zijn een aantal voorwaarden van toepassing voor het aanvragen van een rijbewijs in Den Haag. Niet iedereen kan hier zomaar terecht. Dit zijn de voorwaarden:

 • Je bent ingeschreven in de gemeente Den Haag.
 • Je hebt een Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning. 
 • Je hebt de nationaliteit van één van de EU-landen, EER-landen, of Zwitserland. 
 • Je rijbewijs is niet door de politie gevorderd. 

Online aanvraag of bij de balie 

Den Haag is een van de gemeentes in Nederland waar je zowel online als bij de balie van het stadhuis je rijbewijs kunt laten verlengen. Hierna vind je de procedure voor beide opties zowel als voor de spoedprocedure. Hoe moet ik online mijn rijbewijs verlengen?

Aanvragen bij de balie

Als je het rijbewijs wil laten verlengen bij de balie dan moet je een afspraak maken. Dit kan online via de website van de gemeente Den Haag. Geef hier in het keuzemenu aan dat je een afspraak wil maken voor het verlengen van een rijbewijs. Kies vervolgens een locatie, datum en begintijd. Na het invoeren van je contactgegevens controleer je de gegevens en wordt gevraagd de afspraak te bevestigen. Na bevestiging ontvang je een bericht per e-mail. Mocht de datum alsnog niet uitkomen, zorg dan dat je de afspraak afzegt of verplaatst. Het is namelijk vaak druk bij de balie, en zo gaat er geen kostbare tijd verloren. 

Ga op de aangegeven datum naar de balie van Publiekszaken op Stadhuis Spui of Stadskantoor Leyweg, afhankelijk van wat je hebt aangegeven tijdens het maken van de afspraak. Het verlengen werkt vervolgens als volgt:

 1. Neem een legitimatiebewijs en het oude rijbewijs mee als je dat nog hebt. Daarnaast heb je een kleurenpasfoto nodig die voldoet aan de eisen van de gemeente. Zo mag de foto niet ouder zijn dan zes maanden, scherp en gedetailleerd zijn, onbeschadigd, en onbewerkt. 
 2. Betaal de kosten voor het nieuwe rijbewijs bij aanvraag. De prijs voor een nieuw rijbewijs in Den Haag is 41 euro in 2021. Bij het stadhuis kun je pinnen en contant betalen. Op het Stadskantoor Leyweg kan alleen gepind worden en betalen met creditcard is niet mogelijk. 
 3. Na ongeveer 5 werkdagen kun je het nieuwe rijbewijs ophalen bij de locatie waar de aanvraag is gedaan. 

Online aanvragen

rijbewijs verlengen

Als je niet teveel tijd kwijt wil zijn aan de balie of het rijbewijs sneller wil ontvangen dan kun je die online aanvragen. Het gaat hierbij om een proef van het RDW en is alleen mogelijk bij een aantal gemeentes in Nederland, waaronder Den Haag. Het werkt als volgt:

 1. Voordat je de aanvraag online doet, is het goed om even op de website van de RDW te kijken voor meer informatie. Op die website vindt je ook een handig instructiefilmpje.
 2. Zorg dat je de DigiD-app hebt geïnstalleerd op je telefoon.
 3. Voor een online aanvraag heb je een Android telefoon nodig (versie 6 of hoger), of een iPhone (model 7 of hoger). Je telefoon moet ook een NFC-lezer hebben.
 4. Ga naar een RDW erkende fotograaf of fotohokje om een pasfoto te laten maken. Neem hiervoor je rijbewijs mee of het rijbewijsnummer. 
 5. Na het maken van de foto stuurt de fotograaf deze foto  inclusief je handtekening naar de RDW. Deze instantie stuurt je vervolgens een email waarin staat of de gegevens zijn goedgekeurd om de verlenging aan te vragen.  
 6. Volg de instructies in de email en vraag je rijbewijs online aan via de knop ‘Rijbewijs verlengen’.
 7. Betaal je rijbewijs met IDEAL.
 8. Bij een online aanvraag kun je het rijbewijs meestal na 2 werkdagen afhalen. Je krijgt hierover een e-mail
 9. Haal het rijbewijs binnen 3 maanden af op de door jou aangegeven locatie. Neem hiervoor het oude rijbewijs mee.

Spoedaanvraag 

Mocht je het rijbewijs snel nodig hebben dan kun je kiezen voor een spoedprocedure. De wachttijd is dan maximaal 2 werkdagen, maar je moet de aanvraag wel voor 14:30 uur doen. Ook voor deze spoedprocedure moet je online een afspraak maken. Vervolgens heb je ook de pasfoto, legitimatiebewijs en je oude rijbewijs nodig. De prijs voor een rijbewijs dat je met spoed aanvraagt is €75,10.

Geldigheid rijbewijs 

Elk nieuw rijbewijs is in principe 10 jaar geldig, maar hier zijn een aantal uitzonderingen op. Voor bepaalde leeftijden, categorieën van het rijbewijs en medische redenen geldt dat het rijbewijs korter geldig is. Hier een overzicht:

 • 18 tot 65 jaar – Het rijbewijs is maximaal 10 jaar geldig. Hiervoor heb je geen  medische keuring nodig. 
 • 65 tot 70 – Het rijbewijs is geldig tot de 75ste verjaardag. Hiervoor heb je geen  medische keuring nodig. 
 • 70 tot 75 – Het rijbewijs is maximaal 5 jaar geldig. Hiervoor heb je geen medische keuring nodig. 
 • 75 jaar en ouder – Het rijbewijs is maximaal 5 jaar geldig. Je hebt een medische keuring nodig. 

De medische keuring is noodzakelijk voor mensen van 75 jaar of ouder. Afhankelijk van de uitslag kan het rijbewijs al dan niet tot maximaal 5 jaar verlengd worden. Op de website van het RDW vindt je meer informatie over de medische keuring.

Snel weer op pad

gemeente den haag rijbewijs verlengen 75 plus

Vanwege de drukte op het Stadhuis en Stadskantoor Den Haag raden we aan om op tijd een afspraak te maken om het rijbewijs te laten verlengen. Zonder geldig rijbewijs mag je namelijk niet de weg op en dat zou zonde zijn. Met onze tips ben je als het goed is weer snel op pad. 

Leave a Comment