Hoe moet ik mijn rijbewijs verlengen?

Als je in Nederland je rijbewijs hebt gehaald is die na uitgifte elke keer 10 jaar geldig. Om de tien jaar moet je dus je rijbewijs laten verlengen. En ben je ouder dan 75 jaar dan moet je dat nog vaker laten doen. Hierna bespreken we hoe je een rijbewijs kunt laten verlengen. 

Wanneer verlengen

Over het algemeen moet je rijbewijs om de 10 jaar laten verlengen. Voor ouderen, mensen met een medische aandoening, en mensen met een C of D Rijbewijs gelden andere regels. Er zijn ook andere redenen om een nieuw rijbewijs aan te vragen. We zetten ze hier op een rijtje. 

 • Tot 65 jaar – Mensen tot 65 jaar zonder medische aandoeningen, of met een C of D rijbewijs moeten hun rijbewijs om de 10 jaar verlengen.
 • Van 70 tot 75 jaar – Als je rijbewijs verloopt tussen als je tussen de 70 en 75 jaar oud bent  dan krijg je een rijbewijs dat slechts 5 jaar geldig is. 
 • 75 jaar of ouder – Als je rijbewijs verloopt na je 75ste heb je een  gezondheidsverklaring nodig om die te laten verlengen. Als besloten is dat je gezond bent dan wordt het rijbewijs verlengd met maximaal 5 jaar.
 • Rijbewijs C of D – Rijbewijzen voor deze categorieën zijn 5 jaar geldig en moeten daarna verlengd worden. 
 • Rijbewijs uitbreiden – Als je examen gedaan hebt voor een nieuwe rijbewijscategorie en die hebt gehaald dan moet je een nieuw rijbewijs aanvragen. Je mag pas een voertuig in die categorie besturen als deze nieuwe categorie op het rijbewijs staat. 
 • Beschadiging – Als het rijbewijs zo slecht leesbaar is dat het niet meer af te lezen is dan heb je een nieuw rijbewijs nodig.
 • Diefstal of verlies – Als je het rijbewijs bent verloren of kwijt bent geraakt vanwege diefstal is een nieuw rijbewijs nodig. Doe bij diefstal altijd aangifte.  

Rijbewijs aanvragen bij de gemeente

Voor een nieuw rijbewijs moet je zelf naar de gemeente waar je woont. Dit gaat als volgt te werk:

 1. Maak een afspraak bij de gemeente Den Haag waar je ingeschreven staat in het register. Dit kan online. 
 2. Neem een legitimatiebewijs en het oude rijbewijs mee als je dat nog hebt. Daarnaast heb je een kleurenpasfoto nodig die voldoet aan de eisen van de gemeente. 
 3. Betaal de kosten voor het nieuwe rijbewijs bij aanvraag. De kosten hiervoor verschillen per gemeente en varieert tussen de 30 euro en 100 euro. 
 4. Na ongeveer 5 dagen kun je het nieuwe rijbewijs ophalen bij de gemeente. 

Rijbewijs aanvragen met spoed

Als je het rijbewijs met spoed nodig hebt omdat je het bijvoorbeeld nodig hebt voor je werk, of omdat je op vakantie gaat. Dan kun je een spoedprocedure in gang zetten. Je betaalt dan meer dan voor de normale procedure. De prijzen voor het aanvragen van een rijbewijs met spoed liggen tussen de 67 en 135 euro. Als je de aanvraag voor 14:30 uur indient is het rijbewijs de volgende werkdag beschikbaar. 

Rijbewijs online verlengen

Sinds 2018 is het in sommige gemeenten mogelijk om een rijbewijs online te laten verlengen. Als je voor het eerst je rijbewijs gaat aanvragen moet dit wel nog via de balie geregeld worden. Het online verlengen werkt als volgt:

 1. Laat een pasfoto maken bij een door het RDW erkende fotograaf. Neem hiervoor je rijbewijs mee. 
 2. De fotograaf stuurt de pasfoto en handtekening digitaal naar het RDW. Zodra het binnen is krijg je een email ter bevestiging van het ontvangen van de gegevens. 
 3. Je hebt een mobiele telefoon nodig met een DigiD-app om een identiteitscheck te doen. 
 4. Vraag het rijbewijs online aan via de knop ‘Rijbewijs verlengen’.
 5. Reken het rijbewijs af met IDEAL.
 6. Na twee werkdagen ontvang je een bericht dat het rijbewijs klaar is. 
 7. Haal het rijbewijs binnen 3 maanden af op de door jou aangegeven locatie. Neem hiervoor het oude rijbewijs mee.

Zonder zorgen op pad

Met deze tips kun je weer zonder zorgen op pad. Vraag je rijbewijs altijd ruim vantevoren aan zodat je zeker weet dat je niet zonder komt te zitten. 

Leave a Comment