Hoe vraag ik een rijbewijs aan in Den Haag?

Om een auto, motor, bromfiets of ander voertuig te kunnen besturen heb je een rijbewijs nodig. Na het doen van het bijbehorende examen voor een bepaald voertuig moet je zelf het rijbewijs aan vragen. Dit doe je bij je gemeente waar je woonachtig bent. Om het rijbewijs bij de gemeente Den Haag aan te vragen moet je ingeschreven staan in de basisregistratie personen van deze gemeente. 

Rijbewijs aanvragen in Den Haag

Er zijn verschillende redenen waarom je een rijbewijs aan wilt vragen. Bijvoorbeeld als je voor de eerste keer je rijbewijs hebt gehaald, je rijbewijs kwijt bent geraakt, of als hij gestolen is. Andere redenen zijn als het rijbewijs onleesbaar of beschadigd is geraakt. En tot slot heb je een nieuw rijbewijs nodig als je een nieuwe categorie wil toevoegen na het voltooien van het hierbij van toepassing zijnde examen. 

Voorwaarden voor het aanvragen van een rijbewijs

Wil je een rijbewijs aanvragen in de gemeente Den Haag dan gelden er een aantal regels en voorwaarden. Niet iedereen kan zomaar in deze stad een rijbewijs aanvragen. Dit zijn de algemene voorwaarden:

  • Je staat ingeschreven op een adres in de gemeente Den Haag.
  • Je staat al minimaal 185 dagen in een Nederlandse gemeente ingeschreven. 
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of die van één van de andere EU-landen of Zwitserland.
  • Je hebt een geldige verblijfsvergunning. 
  • Het CBR heeft een verklaring van rijvaardigheid en een verklaring van geschiktheid op jouw naam geregistreerd. Deze verklaringen staan meestal de dag na het voltooien van het praktijkexamen op je naam. Alleen voor het bromfietsrijbewijs is geen verklaring van geschiktheid nodig. 
  • Je bent minimaal 17 jaar oud. Tot je 18e mag je alleen onder begeleiding autorijden. Dit geldt alleen voor het rijden van een auto.  

Het rijbewijs is 10 jaar geldig, daarna kun je het rijbewijs online verlengen via de gemeente,


Wat heb je nog meer nodig voor de aanvraag 

Als je voldoet aan bovenstaande voorwaarden kun je verder naar de volgende stap. Zorg dat je een pasfoto hebt die voldoet aan de eisen die de RDW hieraan stelt. Dit zijn behoorlijk strenge eisen. Het is dan ook aan te raden om duidelijk bij de fotograaf aan te geven waar de foto’s voor zijn bedoeld. Je hebt ook een geldig legitimatiebewijs nodig. 

Afspraak maken gemeente bureau

Als je voldoet aan alle bovenstaande eisen dan kun je het rijbewijs aanvragen. Hiervoor maak je op de website van gemeente Den Haag een afspraak voor de locatie, tijd en datum van jouw voorkeur. Je kunt kiezen voor een afspraak bij het Stadhuis op het Spui, of bij het Stadskantoor aan de Leyweg. 

Aanvraag bij gemeente Den Haag

Op de dag van aanvraag moet je direct de kosten voor het rijbewijs betalen. In 2021 is de prijs hiervoor 41 euro die je met pin kan betalen. Op het Stadhuis kun je ook contact betalen, maar op het stadskantoor niet. Creditcard wordt niet geaccepteerd. Na 5 werkdagen krijg je bericht om je rijbewijs op te halen. Het bewijs is normaal gesproken tien jaar geldig. Heb je een C of D rijbewijs, of ben je ouder dan 75 dan is het rijbewijs maar 5 jaar geldig. 

Rijbewijs aanvragen na diefstal of verlies 

Als je rijbewijs kwijt of gestolen is, moet je hiervan eerst digitaal aangifte van doen bij de RDW. Daarna volgt dezelfde procedure als hierboven geschreven. Het vervangende rijbewijs is dezelfde periode geldig als het oude rijbewijs. 

Rijbewijs aanvragen bij beschadiging

rijbewijs aanvragen met spoed

Een rijbewijs moet ten allen tijde goed leesbaar zijn. Als dit niet het geval is, dan is het rijbewijs ongeldig en moet vervangen worden. Ook hiervoor gelden dezelfde regels als eerder genoemd. Bij het aanvragen van het nieuwe rijbewijs is het wel noodzakelijk om het oude rijbewijs mee te nemen. 

Snel de weg op

Nu je weet hoe je bij de gemeente Den Haag een rijbewijs aan kunt vragen is het tijd om je afspraak in te plannen. Neem de juiste documenten mee, en binnen een week kun jij de weg op met je nieuwe rijbewijs. 

Leave a Comment