Theorie heftruckcursus

Als je voor je werk een heftruck moet rijden is het noodzakelijk om een cursus te volgen. Jouw werkgever moet tijdens de inspectie aan kunnen tonen dat alle chauffeurs van de heftrucks hiervoor de benodigde kwalificaties hebben. Als nieuwe heftruckbestuurder moet je zowel een op theoretisch vlak als in de praktijk de juiste kennis en vaardigheden hebben. Het lijkt op het eerste gezicht zo makkelijk, een heftruck besturen, maar er komt meer bij kijken dan je denkt. Je moet behendig worden in het besturen, maar ook weten hoeveel de heftruck aankan, en wat de regels zijn.  

Wanneer een certificaat nodig

Niet in alle gevallen heb je een heftruck certificaat nodig. In principe hoeft dit niet als je alleen op eigen terrein rijdt of in het magazijn. Pas als je met de heftruck de openbare weg op wil dan is een heftruck-certificaat verplicht. Een WA-verzekering is overigens wel altijd verplicht. Ondanks dat een certificaat dus niet altijd verplicht is raden we het wel aan. Niet alleen voor jouw eigen veiligheid, ook voor die van anderen. Bovendien wil je geen schade veroorzaken aan de inboedel. 

Wanneer een rijbewijs nodig 

Een certificaat is dus niet altijd verplicht maar In sommige gevallen is een certificaat niet eens genoeg. Voor grotere heftrucks is een rijbewijs nodig. Dit T-rijbewijs is noodzakelijk als de heftruck breder is dan 1,30 meter of een aanhangwagen heeft. Voor dit rijbewijs moet je praktijkexamen en theorie-examen doen bij het CBR. Dit rijbewijs is ook geschikt voor bosmaaiers en landbouwtrekkers met een beperkte snelheid. 

Cursus volgen

Je kunt op heel veel plekken in Nederland een theorie heftruck cursus volgen om het certificaat tot heftruckchauffeur te krijgen. De meeste van deze opleidingen duren slechts een dag en bestaan zowel uit theorie als praktijk. In elke regio is wel een opleider te vinden die een goede cursus aan kan bieden waar je ook daadwerkelijk een certificaat voor krijgt. De prijs voor een cursus van een dag ligt zo rond de 200 euro per persoon. 

Welke theorie leer je 

Interessant: 15 Tips voor je praktijkexamen

Tijdens het theoriegedeelte van de cursus leer je de volgende zaken: 

 • Vakkennis – Leer alle kennis die nodig is om een heftruck te besturen. Zo leer je bijvoorbeeld hoe het dashboard eruit ziet en waar alles voor bedoeld is. Daarnaast leer je wat de betekenis is van alle benamingen bij de knoppen en uit welke onderdelen de heftruck bestaat. 
 • ARBO-wet – Leer welke veiligheidsregels van toepassing zijn op het besturen van een heftruck. Hiermee leer je om jouw eigen veiligheid en die van anderen te garanderen. Het is waarschijnlijk vanwege deze weg dat jouw werkgever wil dat je deze theorie heftruckcursus volgt. Je leert onder andere wat de wet inhoudt en wie verantwoordelijk is voor de uitvoer van deze wet.
 • Belasting van de heftruck – Leer hoeveel belasting de verschillende soorten heftrucks aan kunnen en hoeveel je kunt laden. Je leer bijvoorbeeld wat een lastdiagram is en hoe je berekent hoe zwaar de lading mag zijn met een bepaald zwaartepunt. 
 • Dagelijkse controle over het voertuig – Leer hoe je de heftruck moet besturen we hebben het hier niet alleen over het rijden van de heftruck. Het heffen zelf is ook een vak apart. Leer daarnaast ook wat de voordelen zijn van een heftruck die op diesel rijdt ten opzichte van een heftruck die een LPG-tank heeft. Daarnaast leer je hoe je een helling op moet rijden terwijl de heftruck beladen is en waar je rekening mee moet houden bij het maken van bochten. 
 • Verkeersregels – Leer welke verkeersregels van toepassing zijn als je met de heftruck de weg op gaat. Leer bijvoorbeeld wat de maximale toegestane snelheid is van een heftruck en wat de minimale leeftijd is om een heftruck te besturen. 
 • Schade en kosten – Ontdek wat de financiële gevolgen kunnen zijn van schade aan de heftruck, andere mensen en voorwerpen. 

Theorie voorbeeldvragen

Om je alvast een beetje inzicht te geven in de vragen die naar voren kunnen komen tijdens de test aan het einde van de cursus hebben we hier een paar voorbeelden

Wat zijn de afmetingen van een europallet?

 1. 80 x 100 cm
 2. 80 x 120 cm
 3. 80 x 140 cm

Correcte antwoord is: B

Wat moet een heftruck hebben op mee op de openbare weg te mogen rijden?

 1. Een airbag
 2. Verlichting
 3. Stuurbekrachting

Correcte antwoord is: B

Wat geeft een urenteller op een heftruck weer?

 1. De werkuren van de chauffeur
 2. De pauzes van de chauffeur
 3. De gebruiksuren van de heftruck

Correcte antwoord is: C

Wanneer mag een chauffeur volgens de Arbo-wet zelfstandig een heftruck besturen?

 1. Als hij minimaal 16 jaar is 
 2. Als hij minimaal 18 jaar is 
 3. Als hij minimaal 21 jaar is 

Correcte antwoord is: B

Veilig aan de slag 

Of je nu wel of niet met de heftruck de weg op gaat, zorg dat je veilig bent en die een cursus bij jou in de buurt. Het kost je maar een dag van je tijd, maar kan je wel veel ellende besparen, en bovendien is het misschien ook nog eens heel erg leuk.

Leave a Comment