Hoe vind ik het slagingspercentage van een rijschool?

Als je jouw rijbewijs wil halen dan wil je waarschijnlijk zo snel mogelijk aan de slag en het rijbewijs ook zo snel mogelijk halen. Hoe snel je het haalt, hangt af van een aantal zaken. Het is een combinatie van jouw inzet, en die van de rijschool waarbij je lessen neemt. Omdat de rijschool zo’n belangrijke rol speelt wil je vanzelfsprekend de beste school kiezen. Ontdek hoe jij erachter kunt komen wat het slagingspercentage is van de rijscholen bij jou in de buurt.

De Rijschoolzoeker

Het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) is er niet alleen om jouw examens af te nemen. Ze helpen je ook bij het vinden van de juiste rijschool. Het CBR heeft een Rijschoolzoeker gemaakt waar jij op zoek kunt gaan naar de beste rijschool bij jou in de buurt. Ga naar de website en vul de locatie in waar jij rijlessen wil volgen. Kies vervolgens voor welk voertuig je de resultaten wil zien en kies voor ‘Slagingspercentage hoog-laag’. Daarna zul je een lijst zien met de rijscholen met de hoogste slagingspercentages. 

Het is goed om te weten dat een gemiddelde rijschool een slagingspercentage van 50% heeft, alle rijscholen daarboven zijn dus in principe bovengemiddeld goed. Let er bij het bekijken van de resultaten ook op hoeveel examens via de rijschool zijn afgenomen. Als een rijschool slechts twee kandidaten op examen heeft gestuurd en ze zijn allebei geslaagd dan heb je een slagingspercentage van 100%, dit geeft een vertekend beeld. 

Jouw criteria

Welke rijschool je kiest hoeft niet alleen af te hangen van de cijfers van het CBR. Uiteindelijk bepaal je natuurlijk zelf, de keuze voor een rijschool is heel persoonlijk. Als je bijvoorbeeld heel goede verhalen hebt gehoord over een bepaalde rijschool, of je had een goede klik tijdens een proefles, kun je daar je keuze op afstemmen.

Een laatste advies

We raden alleen aan om niet af te gaan op de (goedkope) prijs, de vette auto waar in gereden wordt of de flitsende website. Dat zijn dingen die je niet zullen helpen bij het halen van je rijbewijs. Kennis, kunde en ervaring zullen je daar wel bij helpen, kies dus verstandig. 

Leave a Comment